A Crossfit edzésrendszer javasolt diétája a Zóna Diéta, amely az eddigi tapasztalatok alapján sok atlétát emelt a középszerűségről az elit szintre.
A rendszer lényege, hogy a versenyző inzulinszintjét egy zónán belül tartsa, ezzel akadályozva meg az hízást. a diéta hatására előnyös anyagcsere folyamatok indulnak el a szervezetben, és a lerakódott zsírt kezdi el felhasználni a diétázó teste, beindítva ezzel a fogyást.
A módszer: Minden egyes étkezés alkalmával az egyes tápanyagok aránya ugyanakkora legyen:40% szénhidrát, 30% fehérje, 30% zsír.
A mennyiség is meghatározott, amelyet a zónadiétában blokkokban mérünk.
Étrendi szabályok:
SzénhidrátokAz alacsony glikémiás index szinhidrátot kell fogyasztani, mert ezek nem serkentik az inzulintermelést. Kerülni kell a répa-, borsó- és gabonafélék, tésztafélék, kenyér, rizs fogyasztását
Jó szénhidrátok: |
| Rossz szénhidrátok: |
Fehérjék
Fehérje alapvetőe szükséges az immunrendszer és az izmok erősítéséhez.
Válasszunk jó fehérjeforrást: csirke, hal, sovány vörös hús, pulyka, szójatermékek, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, tofu, tojásfehérje.
A zsírok, olajok
A hormonok megfelelő működéséhez elengedhetetlen. Kerüljük a telített zsírsavakat és a hidrogénezett növényi olajokat! Étkezések során telítetlen zsírsavakban gazdag élelmiszereket fogyasszunk! Ilyenek elsősorban a növényi- és állati eredetű olajok
Jó zsírok: | Rossz zsírok: |
Étkezési napirend:
- Ébredés után egy órán belül mindenképpen együnk!
- Naponta ötször együnk és tartsuk be a mennyiségi szabályokat (3 főétkezés, 1 uzsonna és egy esti nass)!
- Lehetőleg minden nap azonos időben étkezzünk!
- Két étkezés között ne teljen el 5 óránál hosszabb idő (kivéve természetesen az éjszakai alvást)!
- Sok folyadékot vízet igyunk!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.