Első Érdi Evezős Klub

Címkék: evezés mit

2010.02.11. 16:21

Evezés története

(forrás: wikipedia.hu)

Evezősversenyeket már az ókori Görögországban is rendeztek (például Athénban, Hermionéban), a középkorból pedig ismertek a velencei regatták. A modern evezősport kialakulását az 1700-as évek elejére teszik, mikoris londoni kocsmák között rendeztek evezősversenyeket a Temzén. A ma is legendás, szintén a Temzén rendezett Oxford – Cambridge evezősversenyek 1829-ben kezdődtek.

Az evezés népszerű versenysport, az első Európa-bajnokságot 1893-ban rendezték meg az olaszországi Ortában. Az Olimpiai játékok történetében az evezősök már jelen voltak az első, 1896-os athéni olimpián is, de a versenyt a viharos időjárás miatt nem tudták megrendezni. Az olimpiai bemutatkozásra ezért csak az 1900-as párizsi olimpián kerülhetett sor. Sajátos, hogy az első világbajnokságot csak 1962-ben rendezték meg.

Magyarországon az evezést, mint versenysportot 1901-ben említi először írásos emlék, így már több, mint száz éve honos sportágunk. A magyar evezés sokat köszönhet Széchenyi Istvánnak, aki külföldi útjai során találkozott a sportággal. Itthon azzal kezdte az evezés népszerűsítését, hogy Bécsből Pozsonyba evezett. Az első hazai evezősversenyt 1842-ben rendezték, és az első evezősklubok az 1860-as években alakultak meg.

Evezés élettani hatása

Az evezés tökéletes edzésforma, akár fogyni, akár erősödni akarszvagy ha az állóképességedet szeretnéd fejleszteni. Megmozgatja a lábat, hasat, mellkast, hátat és a karokat is, tehát az egész testet edzi. Kiemelkedő en pozitív hatása van a mentális erőnlétre, a stressztűrő képességre.

Sok előnye van ennek a mozgásfajtának:

  • Izületkímélő (a térd és bokaizületet kíméli)
  • Magas kalóriaégető (igénybe veszi az összes izomcsoportot)
  • Javítja az izületek mozgékonyságát (evezés során az izületek nagy mozgástartományban mozognak)
  • Felsőtest (a csapás befejezéséhez)
  • Alsó test (a lábak indítják a csapást)
  • A has és a hát is dolgozik!
  • Nagyszerű állóképesség fejlesztő
  • Stresszoldó (az általános egészségért és jó közérzetért)

Indoor evezés

Az evezés teremben űzhető fajtája az ergométeres evezés, könnyen elsajátatható, minden korosztály számára ideális edzéslehetőséget biztosít. 

 

Az evezés összehasonlítása más edzésformákkal. (forrás:www.concept2.hu)

  Izületkímélés Alsótest Felsőtest mell, váll

Felsőtest
has, hát

Mozgás-tartomány
Evezősgép *** *** *** *** ***
Futópad   ***   * **
Ülőkerékpár *** *** * * ***
Elliptikus futógép *** *** * ** **
Lépcsőző ** ***   * *
Fekvőkerékpár *** ***   * *
Sígép *** *** * ** **
Úszás *** *** ** * **

 

Érdi Evezős Klub

Kíváló minőségű Concept2 gépekkel  edzünk klubunkban, ahova minden érdeklődőt szeretettl várunk. Az újoncoknak - céljaiknak megfelelő- edzésprogramot készítünk, míg a bátrabbak, akár egyből belekóstolhatnak az olimpiai 2000 méteres távba.

Infromáció: harmatakos@rogbiiskolak.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bulldognaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr21749714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.